13 de des. 2013

Fotografia de grup amb els professors Frederic Vilà i Esther Ratés

El passat dimecres, 11 de desembre, i ben acompanyats per la Pensativa i la boira, vam aprofitar el Consell de Departament per a fer-nos una fotografia de quasi tot el Departament amb els companys recentment jubilats, els Drs. Frederic Vilà i Tornos i Esther Ratés i Brufau.
Aquí la teniu:


22 de nov. 2013

Realitzat el Congrés internacional d'Història de la Pintura d'Època Moderna: De Miquel Àngel a Goya

Organitzat pel Caem i l'Acem del Departament d'Història de l'Art i Història Social de la Universitat de Lleida, s'ha realitzat a Lleida el Congrés internacional d'Història de la Pintura d'Època Moderna: De Miquel Àngel a Goya, entre els dies 18 i 20 de novembre del 2013.
Us en deixem algunes imatges:





12 de nov. 2013

Lliçons d'Època Moderna II

Els dies 13 de novembre i 4 de desembre tenen lloc les Segones Lliçons d`Època Moderna a la Universitat de Lleida.
En podeu veure el programa aquí sota:


22 d’oct. 2013

Congrés internacional d'Història de la Pintura d'Època Moderna: De Miquel Àngel a Goya

Organitzat pel Caem i l'Acem del Departament d'Història de l'Art i Història Social de la Universitat de Lleida, es realitzarà a Lleida el Congrés internacional d'Història de la Pintura d'Època Moderna: De Miquel Àngel a Goya, del 18 al 20 de novembre del 2013.
A continuació teniu el pòster i més informació:




21 d’oct. 2013

Presència del CAEM i l’ACEM de la UdL a Canadà

Diversos investigadors del Centre d'Art d'Època Moderna del Departament d'Història de l'Art i Història Social i del Grup de Recerca Consolidat “Art i Cultura d’Època Moderna” de la Universitat de Lleida van participar en el Congrés "Portugal Inside and out Presence(s) of Lusophone Culture in the Early Modern, Modern, and Contemporary Periods", en col·laboració amb la Chaire sur la culture portugaise de la Université de Montréal, realitzat a Canadà, entre els dies 16 i 18 d'octubre.


Els membres del Caem: Dr. Ximo Company, Dr. Iván Rega, Dr. Borja Franco, Sr. Marc Ballesté, Sra. Cristina Mongay i Sra. Gemma Avinyó, acompanyats dels professors James Nelson (de la Universitat de Lisboa) i David García Cueto (de la Universitat Granada). També els acompanyen dos professors de la Universitat de Montréal.

1 d’ag. 2013

Se ha abierto el plazo de preinscripción para el
Master en Desarrollo y Cooperación Internacional
de la Universidad de LLeida
Esperamos que esta información sea de vuestro interés y os agradeceremos que hagáis la máxima difusión posible




El Master oficial en Desarrollo y Cooperación Internacional de la Universidad de Lleida, a través de su VI edición, ofrece la formación necesaria e indispensable para que todos los profesionales, con independencia de sus estudios anteriores, puedan aplicar con eficacia y con equidad sus conocimientos y habilidades en contextos de desarrollo.


¿Por qué desarrollo?
En el mundo global, cerca de las dos terceras partes de la población mundial se enmarcan en la órbita de los países o sociedades en desarrollo. Este colectivo incluye a las gentes más empobrecidas del planeta, pero también atesora las más altas perspectivas de crecimiento y de cambio para las próximas décadas.

El conjunto de estos países no sólo constituye el mercado con mayor potencial de expansión. Decenas de países latinoamericanos y africanos, más allá de Brasil o Sudàfrica –y por no hablar de Asia, con la incorporación de China e India- generan una enorme demanda de mano de obra cualificada y, lo que es tanto o más importante, se han transformado un gran laboratorio de creación socioeconómica cuando los modelos del Norte parecen perder paso. No es un ámbito cerrado para cooperantes y académicos, sino una oportunidad para todo tipo de profesionales. La solidaridad y la justicia social se han convertido en una necesidad en la globalización.
¿Por qué un máster?
El intento de copiar automáticamente a los países ricos ha sido un fracaso durante más de 60 años. El desarrollo de los nuevos países que surgen tras el hundimiento de la colonización requiere profesionales con una formación específica que tenga en cuenta las nuevas condiciones, y que complemente necesariamente sus conocimientos disciplinares, sean los que sean*. Y esa formación específica demanda a su vez una investigación asociada.
Un máster es la respuesta a estas exigencias. El DCI se ha dotado de un plan de estudios flexible para adaptarse a la rápida evolución del contexto del desarrollo.
¿Por qué Lleida?
Experiencia: Ésta es la sexta promoción de titulados en el máster desde la Universidad de Lleida. Las ediciones anteriores han permitido ajustar los programas, mecanismos docentes y profesorados, así como focalizar las referencias prácticas en América Latina y África.
Profesorado prestigioso: Investigadores locales con proyectos vivos de I+D en relación con el mundo del desarrollo (salud y gobernanza en África, administración de poblaciones y desarrollo en la región andina…). Reconocidos profesores invitados de Holanda, Senegal, Portugal, Ecuador, Chile, Francia, Camerún… Videoconferencias e intercambios docentes con otras instituciones como FLACSO Ecuador.
Actividades paralelas: El programa del máster se articula con toda una serie de actividades paralelas que enriquecen su contenido y alos cuales el estudiantado puede accedeer gratuitamente. El programa varía cada curso, pero siempre es pluridisciplinar. Ejemplos: Seminario de Desarrollo en África de la Universidad Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona, Jornadas de Género y Desarrollo. Ciclo de Cine y Derechos Humanos. Seminario sobre el Foro de Davos….
Ayudas financieras: posibilidad de acceder a becas de la UdL; facilidades de pago a plazo de la matrícula; ayudas de viaje y dietas para todas las estancias de prácticas o investigación asociadas al trabajo de fin de máster; asesoramiento para obtener buenas condiciones de alojamiento y diversos servicios de la UdL.
Asesoramiento y contactos profesionales y académicos. A través de la Oficina de Desarrollo y Cooperación de la Universidad de Lleida, se facilita la conexión con entidades (ONGDs, empresas, centros de investigación…) que actúan en las regiones donde se efectúa el trabajo de fin de máster, estableciendo conexiones recuperables en la futura vida laboral. En particular, el estudiantado se puede beneficiar de los numerosos acuerdos y colaboraciones universitarias de la UdL en este campo: Brasil, Senegal, Ecuador, Mozambique, Colombia, México, Camerún…


Información
Oficina de Desarrollo y Cooperación
Alba Panisello: alba.panisello@udl.cat
+34 973003706
Preinscripción y matrícula
Secretaría de la Facultad de Letras
+34 973703167
Coordinación del Master
Paquita Santiveri: santiveri@pvcf.udl.cat


¡Te esperamos!

6 de maig 2013

Presentació del llibre del professor Manel López

El proper dimecres, 15 de maig, tindrà lloc la presentació del llibre del professor del Departament, Dr. Manel López Esteve, Els fets del 6 d'octubre de 1934. Serà a les 7 del vespre, a l'auditori del Museu d'Història de Catalunya: Plaça Pau Vila núm. 1, de Barcelona.
L'acte comptarà amb la presència de l'autor del llibre, i dels historiadors Josep Fontana i Lázaro, i Jaume Sobrequés i Callicó.
Clicant aquí, podeu veure el targetó de la presentació.


26 d’abr. 2013

Llicons d'Història Moderna

Fins al moment s'han realitzat ja tres de les quatre sessions previstes en l'edició de les "Lliçons d'Història Moderna", organitzades per professorat d'aquest Departament i del de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica.
Els dies 17 i 18 d'abril es va gaudir de la visita del professor. Dr. Juan M. Monterroso, de la Universidade de Santiago de Compostela. I el passat dia 24 d'abril es va projectar el film "Le Roi danse", amb la introducció del professor Dr. Iván Rega, i en col·laboració amb el Cine-Ull-Cineclub de la UdL.
Per al proper 8 de maig, i a la Sala de Juntes de la tercera planta, queda la lliçó oberta de la professora Dra. Lola González, sobre "El sitio de Breda: De Calderón a Velázquez". Serà a partir de les 18.30 h.

Us deixem el cartell de les Jornades:


23 d’abr. 2013

El professor Joan Pallarés presenta un nou llibre

La crisi no atura el consum d'alcohol entre els adolescents
 

Per què alguns adolescents beuen alcohol intensament els caps de setmana? Què els aporta el botellón? Com influeix el context social en els consums? Quines són les diferències amb les formes adultes respecte la beguda? Aquestes són algunes de les preguntes que es formula el professor d'Antropologia d'aquest Departament, Joan Pallarés, en el seu darrer llibre: ¿Beber para crecer? El consumo de alcohol entre los menores de edad (Editorial Milenio, 2013). Redactat amb el psicòleg social David Pere Martínez, el treball revela que la crisi econòmica actual i les expectatives de futur els provoquen malestar emocional, potenciant els valors hedonistes. Beuen "per ofegar la incertesa del futur", ha explicat Pallarés.

Beure per passar-s'ho bé i potenciar el "bon rotllo" és l'argument més generalitzat entre els joves. Consideren l'alcohol com un element bàsic per animar les sortides nocturnes i, malgrat tenir pocs diners, prioritzen la festa per sobre d'altres activitats o despeses. El consum no ha disminuït des dels anys 80. L'única diferència és que ara als joves busquen l'alcohol més barat. La majoria reconeix que beu gairebé tots els caps de setmana, però al mateix temps assegura que és molt important tenir uns límits clars i respectar-los. En aquest sentit, els autors han constatat que el fenomen del botellón és menys usual a Catalunya que en altres punts d'Espanya.

La investigació, finançada amb una subvenció del Pla Nacional sobre Drogues del ministeri de Sanitat a la Fundació IGenus, s'ha basat en entrevistes personals i grups de discussió a Barcelona, Madrid, Sevilla, València, Lleida, Vitòria, Pamplona, Osca, Lloret de Mar, Manresa, El Prat de Llobregat, Getafe (Madrid), Zizur (Navarra) i Antequera (Màlaga). Així han pogut copsar experiències tant individuals com col·lectives d'uns 140 nois i noies d'entre 13 i 17 anys. L'edat d'iniciació en la beguda no ha variat en els últims temps i es manté entre els 13,5 i els 14 anys.

 La recerca de Pallarés i Martínez analitza tant l'evolució històrica del consum d'alcohol com els motius, les pautes i les conseqüències negatives. També aborda l'accessibilitat a les begudes alcohòliques, les diferències de gènere i el discurs a les institucions socials de referència: la família i l'escola. L'objectiu final és, segons el professor de la UdL, "oferir eines útils per a dissenyar i aplicar estratègies de prevenció adequades a la realitat".

Joan Pallarés i David Pere Martínez preparen ara un manual sobre els riscos del consum de drogues, que també editarà Milenio. .

Els autors del llibre, Joan Pallarés i David Pere Martínez

31 de gen. 2013

Maria José Vilalta, escollida directora del Departament

El dimecres, 30 de gener, van tenir lloc les eleccions a la direcció del Departament d'Història de l'Art i Història Social.
Abans del Consell extraordinari de Departament per a fer les eleccions, va tenir lloc un Consell ordinari per a constituir el Departament:

Imatge del Consell ordinari del Departament

A continuació, després d'un breu descans, va començar el Consell extraordinari. Després de constituir-se la Mesa d'Edat, el president de la mateixa, Dr. Frederic Vilà Tornos, va donar la paraula a la candidata, que va centrar el seu discurs en agrair al Consell de Direcció de la UdL, als dos secretaris que han exercit funcions en els darrers tres anys: Màrius Bernadó i Sandro Machetti, i als membres del Departament, la disponibilitat i l'amabilitat en els temps que corren, a part d'oferir-se a tots els membres del Departament per al que calgués.
 

La candidata, Dra. Maria José Vilalta, es dirigeix als membres del Departament.

 Seguidament, es va procedir a la votació:




La Dra. Maria José Vilalta Escobar va ser escollida, per al seu segon mandat, amb un total de 28 vots a favor i 1 en blanc.

11 de gen. 2013

Dinar de Nadal i homenatge als professors Frederic Vilà i Esther Ratés

El passat dijous, 20 de desembre i en el marc del dinar de Nadal dels membres del Departament, va tenir lloc un petit homenatge i reconeixement a la tasca de dos companys que, d'aquí uns mesos, emprenen el camí de la jubilació. En concret, el Dr. Frederic Vilà Tornos i la Dra. Esther Ratés Brufau.

El detall va consistir en una llibreta de la UdL signada pels membres del Departament, una flor de Besc i un rellotge personalitzat, amb les inicials de cadascú, la data i el nom del Departament.

Us en deixem algunes fotografies: